Födelsedagsfest!


I fredags fyllde jag ju år, och det kändes lite konstigt att inte fira det hemma i Sverige. Trots att jag rest en del har jag alltid varit hemma på min födelsedag, så detta var första gången jag vaknade upp ensam på födelsedagen. Så det var lite tråkigt, men hade fått fina kort som jag öppnade på morgonen iaf, så det blev lite speciellt...! :-) Under dagen åt jag lunch med Victoria och Malin och sen gjorde jag chokladbollar och bakade tårta! Måste ha en tårta för att det ska kännas som födelsedag på riktigt!

Årets mästerverk! :-)

(Anledningen till att en bit saknas är för att Malin är allergisk mot nötter och det var spår av nötter i chokladen, så tog bort en bit till henne innan jag gjorde klart tårtan.)

 

 

Sedan ordnade jag en födelsedagsfest för mina närmsta vänner härnere i mitt kök på kvällen, och det var riktigt trevligt! :-) Vi stannade här tills lite efter 12 och begav oss sedan till en temafest i stan ("black&white"). Så det var en riktigt lyckad kväll! Här kommer lite kort som beskriver den mer kanske...!

 

Jag och mina underbara "Sex and the city"-tjejer! ;-) (Tiens uttryck...)

 

Mac och Claire

 

Jag och Tien

 

Victoria, Malin (också svensk) och Mihaly (var tvungen att kolla upp stavningen på det...)

 

Födelsedagssång på engelska och svenska (tack Malin!),

och ljus på tårtan (tack Mac&Claire!)

 

SATC-tjejerna hugger in på tårtan!


Ewa (Polen), Brittany (USA), Victoria och Malin myser i soffan...

 

Jag och fina Victoria! :-)

 

Julia (ombytt i mina kläder för black&white-temat) och Amber


Mihaly (Ungern), Tien (USA) och Luca (Italien)

 

Jag och mina söta tjejer igen! <3

 

Tack alla ni som kollar min blogg fast jag varit så dålig på att uppdatera, även fast jag inte vet vilka ni är så blir jag jätteglad! :-) Ska försöka skärpa mig med uppdateringarna med...



Vardagsliv...


Nu känns det som att livet i Nijmegen börjar komma in i ett vardagsliv. Jag börjar känna mig hemma i lägenheten, skolan känns som vanligt, jag känner många här och det händer inte lika mycket saker hela tiden som förut... :-) Det enda som saknas i mitt vardagsliv är väl egentligen att jag börjar plugga ordentligt, men har kommit igång lite iaf! ;-)

Hittills denna veckan (sen jag kom hem från Damla) har jag varit hemma ganska mycket på kvällarna, med undantag för mentormiddagen i onsdags, och det har varit riktigt skönt! Tror jag behövde lite lugn och ro efer allt som har hänt sen jag kom hit! Men ikväll fyller Marta, en polsk tjej i min mentorgrupp, år och då tänkte jag gå på hennes födelsedagsfest! Hon bor i Hoogeveldt precis som jag, så det är nära och bra med! Får se om det blir fortsättning ute på stan sen med, eller om vi mest stannar i hennes lägenhet... Hittills har 45 pers tackat ja till eventet på facebook iaf, så blir nog en del folk! Funderar lite på vad jag ska göra på min födelsedag på fredag med, om jag ska ha fest eller mer middag ute... Med alla utbytesstudenter tenderar det att bli ganska mkt folk när man har fest!

Idag har jag vart ute på en långpromenad i stan. Gick en lite annan väg än vanligt och kom lite vilse. Men hittade fram tillslut och det är kul att få se lite annat än vanligt. Köpte några tågrabattkort med som de säljer i en affär just nu, med dem kan man åka för 12,50 euro (ca 120 kr) vart man vill i Holland under en hel dag på helgen! Superbra deal då biljetten till Amsterdam förrförrahelgen ex. kostade 33 euro (ca 300 kr)... Sen var jag också på marknaden i stan som de har varje lördag och måndag och köpte billig frukt. För att få lite vårkänsla köpte jag lite jordgubbar med! :-)

Tänkte påminna er om min adress och mitt telefonnummer härnere med om ni vill höra av er! ;-)

Maria Isaksson
Prof. Broomstraat 70-2
6525 BD Nijmegen
Holland

och mobilnumret är:
0031-61-9849187


Fler Tysklandsbilder!


Här kommer fler bilder från Tyskland! :-) Damla la upp några på min facebook, så detta är hennes.

Shopping i Hamburg med Özlem.

 

"Turkisk pizza" hemms hos Damla, här med Özlem och Damlas mamma.

 

Jag med den grymt goda "turkiska pizzan",

som man rullade ihop som tacos.

 

Favoritdrinken Strawberry Daquiri!

 

Vi hälsade på Özlem i hennes grymt vackra lägenhet.

Vill bo som henne, stort öppet kök, walk-in closet och högt i tak!

 

Damla tog kort på mig och älsklingen tillsammans! ;-)




Bilder från min tysklandshelg...


Här kommer en bildkavalkad från helgen i Tyskland hos Damla, som var helt grym! :-) Skriver lite under varje bild...

Damla och jag på deras favoritcheesecake-ställe i Hamburg.

 

Mums! :-) Helgen bestod till ganska stor del av mat,

både sötsaker och turkiska rätter...

 

Damla tillsammans med hennes gulliga kompis Özlem som vi umgicks mycket med under helgen.

Träffade faktiskt henne i Cadiz med, när hon var och hälsade på Damla.

 

Vacker strandpromenad i Hamburg.

 

Det var ganska kallt i Hamburg...

 

Lite mörk bild, men vi satt och fikade vid den vackra sjön mitt i Hamburg.


Jag på det gamla torget i Hildesheim (staden Damla bor i).

 

Andra sidan av torget.

 

Sedan var jag ganska dålig på att ta kort de sista dagarna, men Damla var desto bättre, så det kommer kanske fler kort när hon har skickat till mig...!

 


 


Turkiskt hotell... ;-)


Resan till Damla i fredags blev ganska lang, eftersom taget var försenat redan fran början, och sedan var tvungen att stanna för nagra problem med sparet om jag förstod att. Det var dock lite svart att första, eftersom tagpersonalen bara ropade ut pa tyska (trots att taget började i holland), men jag traffade en trevlig kille som förstod att jag inte förstod sa bra tyska, sa han översatte at mig. Det slutade med att vi satt och pratade en massa, sa förseningen blev inte sa jobbig som den kunde ha blivit! Kul när man träffar människor sadär oväntat! :-) Lite intressant med att se hur de hanterar förseningar, när man själv jobbar som tagvärd....

Men tillslut kom jag fram och fick ÄNTLIGEN träffa fina Damla! Och det kändes verkligen inte som det har gatt sex ar, hon är samma tjej... :-) Men en rolig sak var att nästan det första hon sa till mig var att hon hade berättat för sin pojkvän att jag  jobbade som brandman och att han blev imponerad, och jag bara skrattade, hur fick hon för sig att jag jobbar som brandman liksom? :-)

Sedan hade jag utgatt fran att Damla fortfarande bodde ihop med sin kompis Özlem, och att jag skulle bo hos dem. Men tydligen har de flyttat isär eftersom Özlem ska gifta sig och Damla bor hemma hos sin familj. Sa jag har haft en riktig lyxvistelse, med eget rum och Damlas mamma som lagar underbar mat at oss varje kväll! Har nästan inte ätit turkisk mat förut, men det är riktigt gott! :-)

Ett problem är dock att varken Damlas familj eller hennes pojkvän pratar engelska, sa jag har fatt öva lite pa min tyska, och det är svart, har inte pratat pa länge. Men efter lite uppfräschning av sprakkunskaperna i bilen med Damla sa gar det ok i alla fall, och jag antar att det är bra att jag far öva lite!

Igar var vi i Hamburg hela dagen och gick runt, shoppade (tittade bla. in i den coola affären för företaget som Özlem jobbar pa, akte ner till vattnet och tittade pa utsikten och at cheesecake pa bästa stället tydligen! Damla och Özlem har koll pa det där med mat! ;-) Sedan akte vi hem till Damla igen, men under vägen märkte vi att det hade snöat lite i Hildesheim, usch! Jag som var sa glad över att inte vara i Sverige nu när det  har snöat sa mycket... Men som tur är har det smält bort nu!

Pa kvällen skulle vi ga ut litegrann och det började med att vi akte iväg fran Damlas hus vid 23-tiden  (lite senare än i Sverige...) för att ta en drink med Özlem pa ett "latinoställe" och jag drack en Strawberry Daiquiri, favoritdrinken! :-) Sedan mötte vi upp tjejernas pojkvänner lite snabbt, men vi sa nästan bara hej, för de var tydligen sugna pa att ga hem, men vi akte vidare och försökte hitta nagot roligt ställe, vilket var lite svart, sa vi hamnade tillslut pa en stor nattklubb med gratis inträde, Pasha tror jag den hette och stannade där en stund. Men vi konstaterade alla tre att det inte riktigt var varan grej längre att festa järnet pa ett sant ställe, sa vi gick hem ganska tidigt. Men det var kul att komma ut lite i alla fall, och kändes alldeles lagom! :-)

Nu har jag precis vaknat och vi är pa väg hem till Özlems lägenhet för att äta frukost/brunch där, ska bli mysigt att se hennes lägenhet.

Har tagit en massa bilder med, men kan inte ladda upp dem här (sitter med Damlas dator), sa de kommer när jag är hemma i Nijmegen igen!

Åker till Tyskland idag! :-)


Denna veckan har skolan kommit igång på riktigt och det märks att jag inte är här på semester... :-) Såhär i början är det mycket att sätta sig in i också, många böcker att köpa och kompendier som är krångliga att beställa (beställa på nätet, skriva ut i skolan, betala i copyshopen och vänta fem dagar innan de kan hämtas där). Men nu ska väl allt sånt snart vara gjort... Mycket pengar går det till böcker och sånt med, inte lätt att vara juridikstudent.

Kurserna jag läser är flyktingrätt, arbetsrätt, introduktion till holländsk straffrätt, försäkringsrätt och "ansvar för internationella brott". Alla kurserna är väligt intressanta med bra lärare och jag är glad att jag läser här istället för hemma (där det inte fanns så mycket att välja på...).

Vädret här är lite tråkigt för tillfället, regn... Men efter att ha tittat på aftonbladet.se idag och sett att ni har en massa snö hemma är jag ändå väldigt glad! :-)

I helgen ska jag åka till Hildesheim (utanför Hannover) i Tyskland för att hälsa på min kompis Damla. Vi bodde tillsammans när jag var i Cadiz och pluggade spanska för 6(!) år sen, och vi har inte setts sen dess, så det ska bli spännande! Sjukt att det är så länge sen bara... Fick precis veta att hennes pojkvän inte pratar någon engelska heller, så kommer få öva på min ganska knaggliga tyska... ;-)

Tåget går 15.15 och tar 4 timmar, så tar med mig en bok och läser på vägen. Annars är jag ju ganska van vid att tillbringa många timmar på tåg! ;-) Sen stannar jag hos Damla ända tills tisdag morgon, så blogguppdateringarna fram tills dess kommer nog vara väldigt dåliga, men när jag är "hemma" igen återkommer jag med lite bilder och berättelse om hur jag har haft det! :-)

Här kommer två bilder från Piecken i tisdags kväll, hittade dem på Ewas facebook!

 

Ewa, jag, Tien och en fransk kille jag inte kommer ihåg namnet på...

 

Victoria, jag och Ewa



Min lägenhet / mitt rum...


Det var ju ett tag sen jag flyttade in i min lägenhet nu, men har inte riktigt hunnit med att visa er några bilder på den, så här kommer lite bilder! :-) Jag bor alltså i ett rum med handfat, men delad toalett (2 st), dusch (2 st) och kök med sju andra personer. Det funkar väldigt bra och alla är väldigt trevliga! :-) Har inte behövt vänta på att använda något heller, möjligen köket om man lagar mat vid 19 på kvällen när alla andra också vill göra det...

Här är min korridor!

 

Såhär ser det gemensamma köket ut, fint och städat, me like! :-)

 

Precis innanför min dörr har jag ett sådant här handfat

och på den motsatta väggen har jag en garderob.

 

Myshörna att plugga i med fåtöj och lite ljus att tända... :-)

 

Skrivbordet och bokhyllan...

 

Sängen, inte den allra bekvämaste, men helt ok...

 

Är lite dålig med uppdateringarna eftersom det händer så mycket här nere hela tiden. Har börjat inse att det inte riktigt är semester heller, har ganska mycket att plugga för juridiken... Idag skulle vi ex. lämna in en kort uppsats om ifall det behövs en social dimension till EU:s interna marknad, och detta innan kursen ens börjat... Har skrivit ihop något i alla fall, sen om det är bra eller inte är en annan sak! :-)

 

Har varit lite seg idag med, eftersom jag var på Piecken igårkväll, studentpuben som har fest varje tisdag, lite opraktiskt dock eftersom jag har förelsäning 8.45 varje onsdag... Men den ligger bara 2 min att gå från min lägenhet, så det är nära i alla fall! :-)

 

Annars har jag kommit igång bra med träningen här nere med, de har ett bra gym och sportscentre på skolan! Så i måndags testade jag, Mac och Claire zumba, vilket var kul (men svårt!), så det kommer jag nog fortsätta med. Har gjort några besök på gymmet med...

 



Amsterdam!


I lördags åkte jag och mina fina tjejer till Amsterdam över dagen och det blev en grymt bra dag! Amsterdam är en häftig stad full av kontraster... Resan började "tidigt" på morgonen, vid åtta, och därför ser vi ganska trötta ut på de första bilderna.

Jag och italienska Rosa på tåget

 

Ungerska Sofia och spanska Julia på tåget

 

Finns massor av vatten i Amsterdam, och många vackra broar som de här!

Det verkar också vara populärt att bo i husbåtar, och cyklar finns ju överallt här...

 

Vädret var inte på sitt bästa humör, det var ganska kallt och blåsigt...

(Men kan upplysa om att idag känns det som mars-april värme i Nijmegen, soligt och fint! :-))

 

Tillsammans med bokstäverna man tydligen "måste se" när man är här...

 

Utanför Van Gogh-museet (som vi inte gick in i pga. att det var dyrt och lång kö...)


En annan söt bild av staden...

 

De hade en blomstermarknad, med bl.a. en massa tulpaner...

(Mamma: Dit får jag ta med dig när du kommer! ;-))

 

Vissa hus ligger så nära vattnet!

 

Vacker stad!

 

Som jag nämnde i början är Amsterdam en stad av kontraster... Å ena sidan är staden väldigt vacker med allt vatten och gamla byggnader (längtar till att se staden på våren med alla blommor och så också!). Det finns många museum och restauranger osv. Men om man bara går någon gata från allt det här vackra så finns det mängder av coffeshops där folk röker på, så mycket att man nästan blir hög av att gå runt på gatorna! ;-)

 

Men det värsta är all prostitution som sker så öppet... Även om jag visste delvis hur det går till här fick jag en chock när jag såg de unga östeuropeiska tjejerna stå i bara underkläder i skyltfönster och sälja sig själva.  De bara stod där och såg så ledsna och tomma ut i ögonen...  Och det var inte ett skyltfönster, utan ksåg kanske 20-30 tjejer på flera gator som såldes på samma sätt som man säljer en tv eller dator... Det är nog bland det värsta jag någonsin har sett, även om jag är glad för att jag fått upp ögonen för det och kan jobba för att stoppa det i framtiden. Extra hemskt var det eftersom vi har pratat mycket om trafficking i skolan under höstterminen, så jag vet att de allra allra flesta tjejerna jag såg där är människohandlade dit och inte är där för att de vill, utan för att de inte har något val...

 

Det blev ett hemskt avslut på inlägget, men det här gjorde så stort intryck på mig den dagen så jag kände att jag ville dela med mig av det. Och det kan nog vara bra att tänka på att bakom den vackra fasaden av en stad kan något helt annat dölja sig...



Veckosammanfattning


Men är glad över att se att ni är ganska många som har vart inne här och kikat ändå! :-) Ska bli bättre på att uppdatera - promise! Förlåt för att jag varit så dålig på att uppdatera denna veckan, men det har hänt så mycket, så jag har inte hunnit... Har flyttat in i min lägenhet nu och börjar känna mig som hemma, har dock inte tagit några kort än, så det kommer om några dagar, detsamma gäller cykeln... Gör en kort sammanfattning av veckan så att ni får se vad som har hänt:

Måndag:
Sista dagen på hotellet, skrev på kontraktet och betalade hyran för lägenheten, sedan gick jag och Victoria runt lite på stan. Sedan ägnade vi kvällen åt att packa våra saker och på kvällen besökte vi det italiensk/grekiska stället som nästan blivit lite stammisställe eftersom det är så bra och billigt (5-6 euro för goda pizzor och pasta)!

Tisdag:
Cyklade till uthyrningsstället och hämtade nyckeln, och cyklade sedan till lägenheten som kändes lite kal och tom och städade lite, personen innan hade inte gjort det så bra. Sedan gick jag tillbaka till hotellet, beställde en taxi och tog med alla väskorna i den till lägenheten. Ägnade eftermiddagen åt att packa upp, men på kvällen blev jag bjuden på middag av Tien (i min mentorgrupp), eftersom han tyckte synd om mig att jag inte hade hunnit handla osv. Sedan blev jag kvar där och pratade med honom, Mac, Claire och Amber resten av kvällen, mysigt! :-)

Onsdag:
Dags för första lektionen, och det var International Criminal Responsibility som gällde. Det gick bra att förstå vad läraren sa, men det var svårare att anteckna på engelska, men det ger sig nog snart... :-) Köpte böcker för 1000 kr och det var bara för två kurser av fem, så det sved! Åt sedan lunch med söta Rosa och lite andra i Refer som för andra gången serverade god mat, imponerande! ;-) Maten kostar bara ca 35 kr här så riktigt bra! På eftermiddagen åkte jag ner till stan för att köpa lite förvaring och matlagningssaker till lägenheten.

Torsdag:
Började med en morgonpromenad och försökte sedan gå till Sportscentrum för att gymma, men tydligen behövde man gå en introduktion först, så bokade in en sådan. Lagade lunch för första gången i lägenheten, och stiftade återigen bekantskap med en gasspis...! (Mamma jag ska vara noga med att stänga av den! ;-)) På eftermiddagen åkte jag, Victoria, Malin och Luara till Ikea för att shoppa lite inredning till lägenheten och hittade flera billiga saker som gör det lite mysigare här nu! :-) Det svåra var att få med sig allt tillbaka, men det gick... Upptäckte också att de klassiska köttbullarna på Ikea serveras med pommes frites här... På kvällen var det förfest med mentorgruppen hemma hos Steijn, en av mentorernas kompisar, och han bor nära mig. Så jag var där och umgicks med alla gulliga människor och drack lite vin fram tills de gick ut vid halv ett. Var så trött efter Ikea, plus föreläsning på fredagen, så orkade inte följa med ut. Annars verkar torsdag vara den stora "gå ut dagen" här pga. att många åker hem till sina föräldrar på helgen.

Fredag:
Idag har jag vart på första föreläsningen i Refugee Law, och kursen verkar intressant! :-) Efteråt var det dags att ge mig av till Sportscentre för att få gymintroduktionen så att jag kan börja träna där. Det var inte så mycket nyheter, men alltid bra att lära sig lite om hur maskiner av ett nytt märke ska ställas in! Så from nästa vecka blir det en del träning där! :-) Efteråt gick jag hem och har stannat hemma sen dess, det blåser sjukt mycket ute så vill inte riktigt bege mig ut... Skönt att vila upp mig lite också, laddar inför att åka till Amsterdam ganska tidigt imorrn med mina fina tjejer! Ska bli grymt! :-)

Har tagit dåligt med bilder denna veckan, men här kommer lite bilder som är lånade från facebook...

Mina fina Amsterdamtjejer + Mikolaj...

 

Dansande på Piecken med mina fina tjejer!

 

Hemma hos Tim och Thijs efter den holländska middagen.

 

Ett glatt kort under pubrundan! ;-)




RSS 2.0